Φορείς

Στηρίζουμε το Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Για ακόμη μία χρονιά, το TheTOC Merrython στηρίζει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α .), που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης, σίτισης, υγείας και επανένταξης αστέγων που ζουν στην πόλη, καθώς και την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποδέχεται πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, προσπαθώντας να κατανοήσει τις ανάγκες τους και να τους υποστηρίξει, παρέχοντάς τους βοήθεια ως προς τη σίτιση, τη στέγαση και την κοινωνική τους επανένταξη.  

Στόχος είναι το Κ.Υ.Α.Δ.Α. να αναδειχτεί σε πυρήνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη. Εξάλλου, έχοντας την έδρα του στην καρδιά της Αθήνας, δίνει το στίγμα ενός κέντρου προσιτού σε όλους, στο οποίο οι άνθρωποι που παρέχουν βοήθεια, είναι κοντά σε όσους την αναζητούν.

Η προσφορά του Κ.Υ.Α.Δ.Α

Δομές και Προγράμματα

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων. Χάρη σε αυτήν, έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί στην καθημερινή διαβίωση των συνανθρώπων μας η μακρόχρονη έλλειψη επαρκών πόρων. Επιπλέον, στα χρόνια της λειτουργίας του έχει αναπτύξει και δομές οι οποίες διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων και φυσικά δρουν υποστηρικτικά στο έργο του με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο.

1. Από το δρόμο στην επανένταξη

Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α.  προσεγγίζει άστεγα άτομα στο δρόμο προωθώντας την ένταξή τους σε προγράμματα φιλοξενίας. Επιπλέον, φροντίζουν για τις βασικές ιατρικές τους εξετάσεις και τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Η προσέγγιση στο δρόμο (street work) πραγματοποιείται από δύο τουλάχιστον κοινωνικούς λειτουργούς, μία φορά τη μέρα, κάθε μέρα. Η ομάδα χαρτογραφεί τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφει τις ανάγκες τους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και τους ενημερώνει για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής τους. Ειδικά κατά τις περιόδους που απαιτείται 24ωρη παρέμβαση στο δρόμο, όπως για παράδειγμα σε ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους ή καύσωνα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. και άλλες δυνάμεις του Δήμου Αθηναίων, συνασπίζονται με τις Μ.Κ.Ο. που επίσης δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υποστήριξης των αστέγων, προκειμένου να παράσχουν ακόμα πιο αποτελεσματική βοήθεια. Μάλιστα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. λειτουργεί ως επιτελικό κέντρο συντονισμού μιας κοινής δράσης με διαφάνεια και ανοιχτή διαρκή ενημέρωση προς όλους και απ’ όλους, στο μέτρο των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε φορέας.

2. Φιλοξενία Αστέγων

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει δύο ξενώνες φιλοξενίας, την “Εστία των Αθηνών”,  που αποτελεί αξιοποίηση κληροδοτήματος των Π. & Τ.  Παντελίδη και ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Σήμερα φιλοξενούνται σε αυτούς πάνω από 200 άτομα στα οποία παρέχονται σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιατρική παρακολούθηση.

Επιπλέον, προωθείται η κοινωνική τους επανένταξη μέσω σεμιναρίων κατάρτισης και προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και άλλους φορείς όπως το πρόγραμμα «Στέγαση-Επανένταξη» που γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, «Στέγαση και Εργασία». Στο προαναφερόμενο πρόγραμμα εντάχθηκαν 28 άτομα τα οποία βρήκαν δουλειά και σπίτι και εξακολουθούν να φροντίζονται από το ΚΥΑΔΑ μέσω της ένταξής τους στα άλλα προγράμματα του Οργανισμού, π.χ. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Αθηναϊκή Αγορά.

3. Ανοιχτή σίτιση

Ο Δήμος Αθηναίων, από το 1999, παρέχει καθημερινά ανοιχτό συσσίτιο, χωρίς καμία διάκριση, σε όλους τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Σήμερα, στην αυλή του Κ.Υ.Α.Δ.Α., δύο φορές την ημέρα (στις 12:00 και στις 16:30), κάθε μέρα του χρόνου, χωρίς διακοπές, προσφέρονται συνολικά περίπου 1.200 γεύματα. Η πρώτη διανομή γίνεται με δαπάνες του ΚΥΑΔΑ ενώ η δεύτερη είναι προσφορά της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παράλληλα, το ΚΥΑΔΑ έχει αναπτύξει συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εταιρίες εστίασης, αρτοποιεία, Μ.Κ.Ο. κ.λπ. με αποτέλεσμα να δέχεται προσφορές σε μερίδες φαγητού οι οποίες διανέμονται προς ενίσχυση του συσσιτίου. 

Από τον Οκτώβριο του 2019 η σίτιση των φιλοξενούμενων μας στο ξενοδοχείο των αστέγων γίνεται εκεί και όχι στο συσσίτιο. 

4. Αλληλεγγύη στην Οικογένεια

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 σε συνεργασία με την Cosmote, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα που έχει στόχο να ικανοποιήσει τις πολλαπλές ανάγκες των οικογενειών που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην περιοχή του Μακρυγιάννη, σε ένα κτίριο – δωρεά της Αμερικανικής Λεγεώνας, το οποίο ανακαινίσθηκε έτσι ώστε να αποπνέει την οικειότητα ενός σπιτιού.

Στο πλαίσιό του, 140 οικογένειες το χρόνο (70 ανά εξάμηνο) δέχονται υλική υποστήριξη με τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακής καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Επιπλέον τα μέλη των ωφελούμενων οικογενειών (που αγγίζουν περίπου τα 500), δέχονται εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη. 

Στο ίδιο κτίριο υλοποιούνται προγράμματα σε συνεργασία με φορείς όπως «Μαζί για το Παιδί», «Μπορούμε» κ.ά. προκειμένου οι ωφελούμενοι να λαμβάνουν περισσότερες παροχές.

5. Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε  τουλάχιστον 3.000 πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και ανασφάλιστους. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το 2009 και η λειτουργία του βασίζεται σε δωρεές από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, πρεσβείες και εκατοντάδες ιδιώτες.

6. Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του ΚΥΑΔΑ υποστηρίζει 900 οικογένειες το χρόνο (450/εξάμηνο) με είδη σίτισης και πρώτης ανάγκης.

7. Κοινωνικό Πλυντήριο

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2016 και έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των υποχρεώσεων της καθημερινότητας (λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αδυναμία αγοράς ή επισκευής συσκευής πλυντηρίου κ.λπ.) με αποτέλεσμα να στερούνται και την αυτονόητη για πολλούς καθαριότητα των ρούχων και την αίσθηση αξιοπρέπειας που αυτή εξασφαλίζει. 

Το κόστος κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου του Κοινωνικού Πλυντηρίου καθώς και την αγορά των πλυντηρίων και στεγνωτηρίων και των αναλώσιμων για τη λειτουργία του, έχει αναλάβει το Skip της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.

8. Αθηναϊκή Αγορά

Λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2008 παρέχοντας είδη ένδυσης, υπόδησης, εσωρούχων και οικιακού εξοπλισμού, καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα. Σκοπός της είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης άπορων, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα και ενήλικα τέκνα καθώς και μεμονωμένων ατόμων. Το πρόγραμμα υποστηρίζει περίπου 2.000 νοικοκυριά.

9. Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών

Πρόκειται για το “επιχειρησιακό κέντρο” του Κ.Υ.Α.Δ.Α. μια και εκεί γίνονται η αποθήκευση, η καταγραφή και η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια κ.λπ.) που παρέχονται στους ωφελούμενους.  Επιπλέον εδώ φιλοξενούνται το Κοινωνικό Φαρμακείο και η Αθηναϊκή Αγορά.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, στο Σταθμό Λαρίσης και η λειτουργία του ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 2012 με σύνθημα «ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται» και όραμα να κάνει πράξη το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας. Όλα τα είδη που διαχειρίζεται, προέρχονται από μικρές και μεγάλες δωρεές από ιδιώτες, οργανισμούς, εταιρείες, συλλόγους και άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

10.Επιπλέον Προγράμματα

Εκτός από τα παραπάνω, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. αναπτύσσει συνεχώς σταθερές συνεργασίες με ευγενείς χορηγούς όπως το Ίδρυμα Αγγελικούση, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2016 αγκαλιάζει έμπρακτα και ουσιαστικά το έργο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζοντας 15 μοναχικά άτομα και 15 οικογένειες σε μηνιαία βάση.

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ προσφέρουν σε μηνιαία βάση δωροεπιταγές συνολικής αξίας 3.000 ευρώ, οι οποίες διατίθενται σε 50 οικογένειες.

Τα δύο τελευταία χρόνια μέσω της ΜΚΟ «Μπορούμε» τα σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος προσφέρουν –τις περιόδους των γιορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα)- εορταστικά πακέτα σε οικογένειες ωφελούμενων του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Σημαντική είναι και η αναδοχή οικογενειών, από την Ομάδα Εθελοντισμού «Στήριξη». Η ομάδα που ξεπήδησε μέσα από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια έχει αναλάβει και στηρίζει είκοσι οικογένειες- δικαιούχους του Κ.Υ.Α.Δ.Α

Παράλληλα, διοργανώνονται δράσεις (συλλογές τροφίμων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινητοποίηση φορέων κ.λπ.) που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.


Θέλετε να βοηθήσετε;

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δέχεται και χειρίζεται με σεβασμό και διαφάνεια, κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης (προϊόντα προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά κ.λπ.). Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε ενεργοί και πολύτιμοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια αυτή, με οποιονδήποτε τρόπο είναι στις δυνατότητές σας, μπορείτε να  έρθετε σε απευθείας επαφή μαζί τους:

 

 

 

 

 

Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων

Τζιραίων 9, Τ.Κ. 11742, Αθήνα
 Τηλ. 2109233310, 2105246515210 5246516 | Fax: 210 5235671
 Ε-mail: [email protected]